Sağlıkçıyım, Soruları Alayım?

Şimdi benim bir hastam var. Aplastik anemi. Bu hastamın crp'si 15 idi ve devamlı bir öksürüğü vardı. Enfeksiyon için kültür, röntgen, bt., vs. bir sürü şey yapıldı fakat sebebi bulunamadı. Daha sonra aplastik anemi için Atg tedavisine başladı ve bununla birlikte prednisolon kullanmaya başladı. Prednisolon ile birlikte crp'si her gün 3-4 arası düşerek normal sınır olan 0-0.50 arasına düştü ve öksürüğü kesildi. Sebebi ne olabilir sence.
Hocam büyük ihtimalle hastada inflamasyon yükselmesi vardı, prednisolon ilacı kortikosteroid olup, inflamasyonu azaltmaya yarayan ilaç olduğundan dolayı, bağışıklık sistemini baskınlayarak karaciğerde üretilen crpnin (basit dille vücudun iltihabı enfeksiyonlar ile savaşmasını sağlayan proteinler) baskınlayarak vücutta denge sağlamış. bağışıklık sistemi tehdit görmeyince öksürüğü kesmiş. (Öksürüğün sebebiyse tahminimce vücutta virüs ve bakterileri atmak için bağışıklık sisteminin yaptığı bir şey olabilir)
yani bır sorun olmaz değil mi kalp krizi vs gibi :businessman:
Dikkatli olmak şart, sen en iyisi kardiyolojiye git, birde az nefes nefese kal, mastürbasyonu azalt.
kendim ve kardeşim için sorayım

kardeşim 10 yaşında ve çok ağladığı zaman kitleniyor yani tepki vermiyor sallarsan kendine geliyo bunun sebebi ne olabilir

kendim için olan soruda ben 2 kere bayıldım belirli sebeblerden dolayı (sebebi bende kalsın ailesel mevzular diyelim) bi kere okulda bi kerde evde oldu ve bayıldıktan sonra sesleri duyuyorum ama haraket edemiyorum vücudum sanki kitleniyor neden oluyo bu
Tamamen psikolojik bir koruma, vücudun beyin sağlığını koruyabilmek için vücudu kitliyor yani seni bir nevi bayıltıyor, fakat bilincini açık tutuyor. Uzun süreli uykusuz olan ve hayatı çok stresli insanlarda görülebilir.

Kardeşinin kitlenmesiyle ilgili maalesef bir şey diyemiyorum. Çünkü psikolojik bir şey olduğunu düşünüyorum. Görmeden bir şey demek zor.
Hocam bana psikolog lazım... Beni düzeltebilecek tek şey o..
Seni düzeltecek şey psikolog değil, sensin. Psikologlar sadece dinler, aslında konuşup, kendini dinleyip, kendi sorununu çözen sensin.

Peki sana şunu sorabilir miyim? Ortada bağışıklık baskılayan bir ilaç silsilesi var. Atg, siklosporin, prednisolon. Bağışıklık baskılanması bağışıklıkla bağlantılı olan kanda ki wbc neu gibi beyaz kan hücre sayısında düşüş yapar mı? Yoksa bunlarda düşüş yapmayıp sadece vücudun bağışıklık tepkisini mi baskılar.

Peki sana şunu sorabilir miyim? Ortada bağışıklık baskılayan bir ilaç silsilesi var. Atg, siklosporin, prednisolon. Bağışıklık baskılanması bağışıklıkla bağlantılı olan kanda ki wbc neu gibi beyaz kan hücre sayısında düşüş yapar mı? Yoksa bunlarda düşüş yapmayıp sadece vücudun bağışıklık tepkisini mi baskılar.
Evet, prednisolon gibi kortikosteroid ilaçlar bağışıklık sistemini baskılamaya yarayabilir ve bu yüzden beyaz kan hücre sayısında düşüş görülebilir prednisolon vücudun inflamatuvar yanıtlarını ve bağışıklık tepkilerini baskılar, bu da beyaz kan hücrelerinin üretimini azaltabilir ve vücudun enfeksiyona karşı daha zayıf bir yanıt vermesine neden olabilir.

Evet, prednisolon gibi kortikosteroid ilaçlar bağışıklık sistemini baskılamaya yarayabilir ve bu yüzden beyaz kan hücre sayısında düşüş görülebilir prednisolon vücudun inflamatuvar yanıtlarını ve bağışıklık tepkilerini baskılar, bu da beyaz kan hücrelerinin üretimini azaltabilir ve vücudun enfeksiyona karşı daha zayıf bir yanıt vermesine neden olabilir.
Daha sorabileceğim o kadar çok şey var ki ama kafanı da ağrıtmak istemiyorum. Çok teşekkür ederim cevapların için. :)

rakım değiştirince olan kulak tıkanması bende durduk yere düzenli bi şekilde olduyo. az önce yine oldu bi sebebi var mı 2 aydır oluyo çok siklemedim

Merhaba arkadaşlar
Muhabbet açma amaçlı olarak konu açıyorum. Sağlıkçıyım, hangi alan olduğunu sormayın tam olarak anlatmayacağım, ama bir çok branş hakkında bilgim vardır. (Ne alaka amk diyebilirsiniz, neredeyse hastanenin her branşında bir hocam var. Onlar ile birlikte oturduğumuz zamanlar ister istemez konuşuluyor ve bilgi sahibi oluyorum, diğer branşlar hakkında.) Sorularınızı beklerim.
hocam insan testis'siz yaşayabilirmi direkt okumadım soruyorum ? :D

İstediğin kadar sorabilirsin. Saat 4'e kadar vaktim var, sonra vardiya değişimi için hastaneye gidicem.
Kandaki ph değeri normal sınırı 7.35-7.45 arasında olduğunu varsayarsak güvenli sınırın dışına çıktığımızda hangi aşamada tehlikeli noktaya ulaşıyor. Mesala 7.50 ya da 7.30 bu değerler tehlikeli değerler mi yoksa duruma göre kabul edilebilecek değerler mi? Nereden sonra tehlikeli durumlar başlıyor?

rakım değiştirince olan kulak tıkanması bende durduk yere düzenli bi şekilde olduyo. az önce yine oldu bi sebebi var mı 2 aydır oluyo çok siklemedim
Orta kulak iltihabı olabilir, sinüzitin varsa da kulak tıkanması zaman zaman olabiliyor. Doktora gitmende fayda var.
hocam insan testis'siz yaşayabilirmi direkt okumadım soruyorum ? :D
kedi yaşıyosa sende yaşarsın
Arkadaş benim yerime yanıtlamış

Şuanda konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Üst Alt