Hocam dmanin açılımını bilmiyorum veya ne işe yaradığını bunu yazacağım demissiniz ama yazmamışsınız ben mi göremedim veya nedir bu dma üstad
Müsait olmadığım için bi türlü yazamadım ama kısa olarak, açılımı "Direct Memory Access" diye geçer. DMA memory için Okuma/Yazma veya Oluşturma işlemlerini yapabilir. Bu memory verilerini daha Cached olmadan yapabilir. Bu şu demek; CPU, ram' den gelen veriyi işlemek için ön belleğe almadan önce değiştirebilir, tabi doğru kullanılmadığı zaman Yazma ve Oluşturma işlemlerinde önbellekte tutarsızlık yapabilir. Mavi ekran yiyebilir
Tabi bizim bu işlemleri yapmamızı sağlayan şey PCI mimarisidir. Diğer mimarilerden farklı olarak veri yolunun kontrolünü sağlar ve veri kontrol yolunun yöneticiliğini üstlenebilir (yani sistem belleğine Okuma/Yazma taleplerinde bulunmamızı sağlar). Bazı kişiler bunun donanım tabanlı olduğu için çok yavaş olacağını vs düşünüyor ama bu tamamen yanlış. DMA doğru optimizasyon ile 1ms çalışır, tamamen kodunuza bağlıdır.
Peki DMA neden hileler için kullanılıyor?
Bunun ilk nedeni tabi ki güvenlik. Ama bu güvenliği sağlayabilmesinin nedeni Custom Firmware flush edebilmemizdir. Firmware ise kısaca cihazı DMA olarak değil de örnek olarak Ethernet kartı olarak göstermemizi sağlar. Aynı zamanda O/I verilerini de spooflayabilir veya tamamen boş bırakabiliriz. Eğer Custom Firmware kullanmazsanız BE/EAC/VGK gibi büyük şirketlerin anti-hileleri bu cihazları algılayabilir, bu yüzden DMA cihazı aldığınız gibi Custom Firmware' de almanız önerilir
DMA sonsuza kadar güvenli kalır mı?
Aslında bunun kısa bir cevabı var; Firmware algılanmadığı sürece ve hile doğru kodlandıysa sonsuza kadar kullanabilirsiniz. (Firmware algılanması eğer kişi bunu public olarak paylaşırsa mümkün olur. Veya aynı Firmware 100 kişi tarafından kullanılır ve anti-hile sağlayıcısının dikkatini çekip önlem alırsa mümkün olabilir. Fakat bu tür durumlarda yeni bir Custom Firmware işi kolayca çözer)
Peki Anti-Hileler DMA için bir önlem alamaz mı?
Aslında alabilirler ve alıyorlar. Örnek olarak VGK' dan bahsedelim; Windows, Intel ve AMD' nin ortak geliştirmesi olan IOMMU/VT-D (Anti DMA Attack) kontrolünü açarak DMA' nın çalışmasını engelleyebiliyor. Fakat yine IOMMU kontrolünü Firmware ile atlayabiliyoruz, tabi bu normal Custom Firmware' lerden daha pahalı oluyor. Ama bir kere yaptıktan sonra dönüp çokta bakmanız gerekmiyor. Tabi ki bu kusursuz bir sistem değil, winver 2004 ve altı sistemlerde şuanda IOMMU aktif edemediği için bu denli bypass gerektiren bir Firmware gerekmiyor. Basit bir Custom Firmware ile rahat bir şekilde oynanıyor.
Pek vaktim olmadığı için kısaca anlattım, daha geniş bir zamanda bu postu güncellerim veya yeni yazarım bilemem
İyi forumlar