Helium Browser Nedir?
Helium Browser, gizlilik ve sadelik odaklı geliştirilen açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Windows için anlık olarak Alpha sürümünde olmasına rağmen ben bu haliyle hiç bir eksiğini göremedim, ayrıca sürekli olarak güncellenmeye devam ediyor. Chromium tabanı üzerine kuruludur ve kullanıcıya hızlı, temiz ve izleme içermeyen bir internet deneyimi sunmayı amaçlar. Projenin asıl amacı varsayılan gizlilik ve gereksiz özelliklerden arındırılmış bir tarayıcı olmaktır.
Ben yaklaşık 3 yıldır Brave kullanıyordum. Brave aslında oldukça iyi bir tarayıcı ama zamanla içine çok fazla gereksiz özellik eklenmeye başladı (wallet, crypto, AI vb.) ve bende daha sade bir tarayıcıya geçmek istedim.
Helium, reklam engelleme (Kendi reklam engelleyicisinin yanında birde default olarak uBlock Origin kurulu gelir), gizlilik koruması ve performansı temel alırken; kripto, yapay zekâ veya reklam platformu gibi ekstra sistemler eklemeyerek mümkün olduğunca sade kalmayı hedefler.
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Temel Özellikler
- Chromium tabanlı hızlı motor
- Varsayılan reklam ve tracker engelleme
- Yerleşik uBlock Origin
- Chrome Web Store eklenti desteği
- Gizlilik odaklı varsayılan ayarlar
- Minimal ve sade arayüz
- Split View (iki siteyi yan yana açma)
- !bang komutları ile hızlı site araması
- Açık kaynak (GitHub üzerinden geliştiriliyor)
Helium ayrıca Google servislerinin çoğunu kaldırarak daha az izleme içeren bir Chromium deneyimi sunmayı hedefler.
Artıları
- Çok temiz ve sade arayüz
- Varsayılan olarak güçlü reklam ve tracker engelleme
- Tamamen açık kaynak
- Chromium sayesinde yüksek site uyumluluğu
- Chrome eklentileri ile geniş özellik desteği
- Hafif ve hızlı çalışması
- Gizlilik odaklı tasarım
Eksileri
- Proje hala alpha/beta aşamasında (Sanırım linux sürümü beta, windows sürümü alpha)
- Kullanıcı sayısı az (Yeni bir tarayıcı olduğu için topluluk küçük)
- Bazı platformlarda otomatik güncelleme henüz yok
- Bazı eklenti veya servislerle uyumluluk sorunları yaşanabiliyor