AygıtKocaman
Banned
Sıra dışı fikirleriyle tanınan, teknoloji meraklısı modern bir Sultan, tüm dünyaya ve Silikon Vadisi’ne bir "challenge" (meydan okuma) duyurmuş. Sosyal medya hesaplarından canlı yayın açıp fermanı salmış:
En sonunda bizim Nam-ı Kemal (namıdiğer CEO Kemal) sahneye çıkmış. Eşeğin yanına yaklaşmış, airpods'unu çıkarıp kulağına bir şeyler fısıldamış. Eşek bir anda gözlerini belertmiş ve ardı arkası kesilmeyen, yeri göğü inleten kahkahalar atmaya başlamış. Kemal, 1 milyon dolarlık çeki alıp arkasına bakmadan gitmiş.
— "Sultanım," demiş, "ahırdaki kameraları kapatın, canlı yayına ara verin ve bizi 2 dakika yalnız bırakın."
Herkes dışarı çıkmış. Aradan sadece 60 saniye geçtikten sonra ahırdan öyle bir feryat, öyle bir hıçkırık sesi yükselmiş ki duvarlar titremiş. Eşek, gözyaşları sel olmuş şekilde, hüngür hüngür ağlıyormuş.
— "Yahu Kemal, ilkinde bu hayvanı nasıl güldürdün, şimdi nasıl böyle perişan edip ağlattın? Allah aşkına söyle, ne dedin bu hayvana?"
Kemal cebinden fiyakalı telefonunu çıkarmış, hafifçe gülümseyerek cevap vermiş:
— "Çok basit Sultanım. İlk geldiğimde kulağına eğildim ve dedim ki: 'Benim banka hesabım, kripto cüzdanım ve mal varlığım seninkinden çok daha büyük.' Eşek buna çok güldü, koskoca eşeksin neyin olacak diye dalga geçtiğimi sandı."
Sultan heyecanla sormuş:— "Peki ya şimdi? Şimdi ne yaptın da bu hale geldi?"
Kemal omuz silkmiş:— "Bu sefer içeri girdim, hiç konuşmadım. Telefonumu açtım, mobil bankacılık uygulamasına girip hesap bakiyemi, yatırımlarımı ve tapularımı çıkartıp gösterdim... Hayvan gerçekleri görünce dayanamadı, hayata küstü."
Dünyanın dört bir yanından yapay zeka uzmanları, stand-up sanatçıları, TikTok fenomenleri ve komedyenler saraya akın etmiş. Eşeğe VR gözlükler takmışlar, stand-up şovları yapmışlar, hatta en komik kedi videolarını izletmişler ama eşekte tık yok. Hayvan donuk gözlerle bakmaya devam ediyormuş."Garajımdaki akıllı eşeğimi kahkahalarla güldürebilen start-up kurucusuna tam 1 Milyon Dolar yatırım desteği vereceğim!"
En sonunda bizim Nam-ı Kemal (namıdiğer CEO Kemal) sahneye çıkmış. Eşeğin yanına yaklaşmış, airpods'unu çıkarıp kulağına bir şeyler fısıldamış. Eşek bir anda gözlerini belertmiş ve ardı arkası kesilmeyen, yeri göğü inleten kahkahalar atmaya başlamış. Kemal, 1 milyon dolarlık çeki alıp arkasına bakmadan gitmiş.
Kriz Büyüyor...
Gel zaman git zaman; haftalar, aylar geçmiş ama eşek durmacksızın gülüyormuş. Sultan’ın artık sinirleri bozulmuş, sarayda sesten durulmuyormuş. Sultan hemen ikinci bir canlı yayın açıp yeni fermanı duyurmuş:Yine psikologlar, dramaturglar, en hüzünlü playlist'leri açan DJ'ler gelmiş ama eşek gülmekten katılarak hepsini sepetlemiş. Derken Kemal, üzerinde şık bir takım elbiseyle tekrar saraya giriş yapmış. Sultan'a bakıp:"Bu eşeği susturup ağlatana 2 Milyon Dolar nakit ödül!"
— "Sultanım," demiş, "ahırdaki kameraları kapatın, canlı yayına ara verin ve bizi 2 dakika yalnız bırakın."
Herkes dışarı çıkmış. Aradan sadece 60 saniye geçtikten sonra ahırdan öyle bir feryat, öyle bir hıçkırık sesi yükselmiş ki duvarlar titremiş. Eşek, gözyaşları sel olmuş şekilde, hüngür hüngür ağlıyormuş.
Büyük Sır Açıklanıyor
Sultan hayretler içinde 2 milyon dolarlık çeki Kemal’e uzatırken merakına yenik düşmüş:— "Yahu Kemal, ilkinde bu hayvanı nasıl güldürdün, şimdi nasıl böyle perişan edip ağlattın? Allah aşkına söyle, ne dedin bu hayvana?"
Kemal cebinden fiyakalı telefonunu çıkarmış, hafifçe gülümseyerek cevap vermiş:
— "Çok basit Sultanım. İlk geldiğimde kulağına eğildim ve dedim ki: 'Benim banka hesabım, kripto cüzdanım ve mal varlığım seninkinden çok daha büyük.' Eşek buna çok güldü, koskoca eşeksin neyin olacak diye dalga geçtiğimi sandı."
Sultan heyecanla sormuş:— "Peki ya şimdi? Şimdi ne yaptın da bu hale geldi?"
Kemal omuz silkmiş:— "Bu sefer içeri girdim, hiç konuşmadım. Telefonumu açtım, mobil bankacılık uygulamasına girip hesap bakiyemi, yatırımlarımı ve tapularımı çıkartıp gösterdim... Hayvan gerçekleri görünce dayanamadı, hayata küstü."