cemojr
Gold Üye
Merhaba arkadaşlar,
CrâckMe kategorisine yeni adım attım ve bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum. Ancak nereden başlayacağımı tam olarak bilemiyorum. Şimdiye kadar birkaç temel bilgiye sahibim ama profesyonel bir yaklaşım geliştirmek ve daha karmaşık seviyelere ulaşmak istiyorum. Bu yüzden size şu soruları sormak istiyorum:
Aşağıya bu işe başlamak için hazırladığım WM Makinemin ekran görüntüsünü koyuyorum tavsiyeleriniz burada çok önemli.
Benim şu anki bilgilerim şunlar:
CemoJR...
CrâckMe kategorisine yeni adım attım ve bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum. Ancak nereden başlayacağımı tam olarak bilemiyorum. Şimdiye kadar birkaç temel bilgiye sahibim ama profesyonel bir yaklaşım geliştirmek ve daha karmaşık seviyelere ulaşmak istiyorum. Bu yüzden size şu soruları sormak istiyorum:
1. CrâckMe Nedir ve Nasıl Çözülür?
Bu tür uygulamaları çözmeye başlamadan önce ne tür temel bilgilere sahip olmam gerekiyor? Programlama dillerinden hangileri bu süreçte faydalı olur? Ayrıca, bu alandaki temel mantığı anlamak için önerdiğiniz bir kaynak var mı? Ek olarak hali hazırda biraz PHP biraz Python biliyorum. Birazdan kastım temel kod terimlerinin tamamını biliyor ve ufak çaplı projeler ortaya koyabiliyorum.2. Hangi Araçları Kullanmalıyım?
CrâckMe çözümlerinde yaygın olarak kullanılan araçlar nelerdir?- Debugger: Hangi debugger'ı kullanmamı tavsiye edersiniz? (x64dbg, OllyDbg gibi)
- Disassembler: Ghidra ve IDA Pro arasındaki farklar nedir? Hangisini öğrenmek daha mantıklı?
- Diğer Araçlar: Hex editörler, packet analyzer veya başka araçlar var mı?
Aşağıya bu işe başlamak için hazırladığım WM Makinemin ekran görüntüsünü koyuyorum tavsiyeleriniz burada çok önemli.
3. Analiz Sürecine Nasıl Başlamalıyım?
Bir CrâckMe uygulamasını indirip çalıştırdıktan sonra adım adım nasıl bir analiz süreci izlemeliyim? Örneğin:- İlk önce programı çalıştırıp gözlem mi yapmalıyım?
- Debugger ile kod akışını izlemek için hangi adımları takip etmeliyim?
- Şifreleme algoritmalarını tanımak için nasıl bir yöntem izlemeliyim?
4. Kod ve Şifreleme Çözümleri İçin Tavsiyeler
Eğer CrâckMe içerisinde XOR, Base64 gibi algoritmalar varsa, bu tür şifreleme yöntemlerini anlamak ve çözmek için hangi kaynaklardan faydalanmalıyım? Ayrıca, bu algoritmaları çözümlerken kullandığınız püf noktalar var mı? CyberChef gibi toolları aktif olarak kullanıyorum bu yeterli midir ?5. İleri Seviye İçin Nasıl Çalışmalıyım?
İleri seviyeye geçmek için kendimi nasıl geliştirebilirim? Daha karmaşık CrâckMe'leri çözmek için ne tür beceriler edinmeliyim? Örneğin:- Assembly öğrenmek bu süreçte ne kadar önemli?
- Kod güvenliği veya tersine mühendislik alanında uzmanlaşmak için hangi konulara odaklanmalıyım?
6. Pratik ve Kaynak Önerileri
Son olarak, pratik yapabileceğim güvenilir ve başlangıç seviyesine uygun CrâckMe örneklerini nereden bulabilirim? Eğer bildiğiniz güzel bir kaynak veya forum varsa, paylaşırsanız çok sevinirim.Benim şu anki bilgilerim şunlar:
- Programlama Dilleri: Python biliyorum, biraz C ve C# bilgim var. Biraz PHP bilgimde var.
- Araçlar: Hex editör kullanmayı az çok biliyorum. Ancak debugger ve disassembler konusunda pek deneyimim yok.
- İlgim: Daha çok algoritmaların mantığını çözmek ve şifreleme yöntemlerini anlamak istiyorum. Aynı zamanda temel programları cracklemek ve bunların lisans mantığını kavrayıp bu işte uzmanlaşmak istiyorum.
CemoJR...